I noen tilfeller kan et usikret lån utbetales på dagen, men normalt går det lengre tid. Dette avhenger av både banken du søker hos, når du søker, og andre faktorer. Her er det du må vite når det haster med å få utbetalt lånet.

Det tar normalt 2 til 3 dager

Vi skal se nærmere på hvordan utbetalingen av lån kan gå på dagen lenger ned i artikkelen. Først må vi imidlertid se på hva som kan forsinke prosessen og hva som er en normal saksgang. De siste årene har flere banker valgt å automatisere behandlingen av lånesøknader. Bruken av roboter har nådd så langt at de også hjelper med å analysere den makroøkonomiske utviklingen utenfor Norges grenser.

Selv om bankene markedsfører lånene sine som noe du kan få på dagen, så er ikke dette tilfelle for de fleste. Det er mange ting som kan forsinke underveis, i tillegg til utbetalingen avhenger av bankenes egne kontrollrutiner.

I normalvarianten er det mer korrekt å si at et forbrukslån utbetales i løpet av 2 til 3 dager. De tregeste bankene bruker mer tid, noen ganger opp mot en uke.

Sjekk også denne nyheten: Snart kan du få gjeldsbevis på 2 minutter!

Behandling av søknaden går raskt

Selve søknadsbehandlingen er ikke der tiden spises opp. I dag leveres søknaden elektronisk, og vanligvis er det ingen bankansatte som sitter og vurderer den. I stedet brukes selvlærende programvare. Personopplysningene verifiseres, og kredittinformasjon om søkeren innhentes fra kredittopplysningsbyråene. I tillegg innhentes automatisk skatteopplysninger og oppføringer fra offentlige registre.

Summen av dette bestemmer om du får innvilget søknaden. Programvaren kalkulerer også risiko for mislighold av forbrukslånet før svaret sendes elektronisk tilbake til deg, inklusive et lånetilbud. Derfra og ut er det de menneskelige faktorene som bestemmer hvor fort prosessen går.

Selve utbetalingen er det som tar tid

Når du har akseptert og returnert låneavtalen, er det normalt en kundebehandler i banken som tar den siste vurderingen og sjekken. Du må sende inn dokumentasjon på inntekt (skattemelding og siste måneds lønnsslipp). Når dette er kontrollert, kan utbetalingen effektueres.

I noen tilfeller kan kontrollen og utbetalingen ha tatt både én og to dager. Mottok banken låneavtalen og dokumentasjon sent på kvelden, eller rett før helg, kan det hele ta enda lengre tid.

Bankoverførsler tar også tid. Sendes ordren tidlig på dagen vil du normalt ha pengene på konto samme dag. Går ordren sent på dagen kan det hende pengene ikke er registrerte på din konto før dagen etterpå.

Avhenger av søkeren

Hvor rask du selv er vil naturligvis også innvirke på det hele. Oppgir du feil opplysninger i søknaden, må banken først kontakte deg og få rettet feilene, før de kan behandle søknaden.

Noen søkere bruker også lang tid på å fremskaffe den påkrevde dokumentasjonen, eller lang tid på å akseptere låneavtalen. I tillegg avhenger det av når på døgnet du søker, og hvilken ukedag.

Full klaff gir penger på konto samme dag

Avslutningsvis kan vi sette opp en enkel huskeliste over hva du selv kan gjøre for å få en rask saksbehandling og utbetaling.

  • Sørg for å kontrollere at opplysningene du gir i søknaden stemmer. Hos noen banker er det kun navn, telefonnummer og epostadresse som må oppgis, mens hos andre er søknadsskjemaet mer utfyllende.
  • Ha klart all dokumentasjon. Vanligvis må du sende inn kopi av den siste skattemeldingen, i tillegg til de siste 1 til 3 lønnsslippene. Få dette innskannet på datamaskinene din, slik at du kan sende det elektronisk.
  • Søk tidlig på en ukedag. Søker du på fredager må du regne med at helgen går før lånet blir utbetalt.

Hastverk kan være lastverk

Selv om det skulle haste med å skaffe lånet, anbefaler vi at du ikke forhaster deg. Det er store variasjoner i kostnadene på forbrukslån. Du finner neppe det billigste på første forsøk, og bør i stedet innhente mange nok tilbud til å kunne sammenligne prisene.